Lentile de contact cosmetice colorate

Bine ati venit!

Utilizarea Lentilelor martie 4, 2010

Aplicarea, scoaterea şi curăţarea lentilelor de contact

Spaţiul de lucru: ideal e să lucraţi la o masă, bine luminată, cu o oglindă aşezată orizontal.

Ulterior, când veţi mai căpăta experienţă, puteţi s-o faceţi din orice poziţie: în picioare, aşezat comod pe spate, ghemuit, etc.ştergeţi bine cu un prosop uscat care nu lasă scame.

După ştergere, suflaţi puternic în vârfurile degetelor ca să fiţi siguri că aţi scăpat de toate posibilele scame, eventual faceţi o atentă examinare vizuală a degetelor, ca sa nu mai existe nici urmă de scamă.Scamele sau firicelele lipite pe lentilă vă pot face viaţa un coşmar.

Aplicarea lentilelor de contact

Luaţi lentila din suport, şi o puneţi pe degetul arătător, cu faţa lentilei lipită de buricul degetului. Cu grijă la echibrul lentilei pe deget, că altfel se poate apleca într-o parte, şi să se lipească pe o laterală de deget. Dacă s-a întâmplat treaba asta (şi credeţi-mă că se întâmplă des), îndreptaţi-o să stea frumuşel ca în poză, atfel nu puteţi continua procedura de aplicare pe ochi.
Recomandare: după ce aţi scoas lentila din suportul în care stă scufundată în soluţie, apucaţi-o cu două degete de o parte, atingând uşor cealaltă parte de marginea suportului, astfel încât să se mai scurgă soluţie de pe lentilă, să nu se mai lipească aşa uşor de deget.

ATENŢIE la faţă/spate!
Dacă e în situaţia incorectă, înseamnă că e pe dos. În plus, dacă e pusă pe dos, lentila vă va jena destul de tare.

Lentila trebuie să aibe forma de bol, cu marginile îndreptate în sus, nu răsfrânte în jos.

Stând pe un scaun, cu capul aplecat deasupra oglinzii, în timp ce lentila se află pe vârful degetului arătător, cu degetul mijlociu al aceleiaşi mâini se trage în jos de pleoapa inferioară, cu degetul mijlociu al celeilalte mâini se trage în sus de pleoapa superioară, în timp ce degetul cu lentila se apropie de globul ocular.Când este foarte aproape, privirea trebuie îndepărtată de la lentilă, şi îndreptată spre nas, astfel încât lentila să nu cadă direct pe pupilă, ci pe porţiunea albă (corneea). Înaintaţi cu degetul până când lentila atinge globul ocular. Atenţie ca ochiul să fie larg deschis în tot timpul ăsta, altfel lentila ar putea lovi pleoapele/ genele, şi s-ar îndoi, făcând imposibilă lipirea corectă. Dacă din întâmplare lentila a lovit strâmb ochiul şi s-a pliat, lipindu-şi marginile, desfaceţi-o cu delicateţe, o puneţi iar pe vârful degetului şi o luaţi de la capăt.Odată ce lentila a atins corneea, degetul nu trebuie retras imediat, pentru că e posibil ca lentila să nu se fi lipit bine de globul ocular, astfel încât cu degetul presând lentila de glob, acesta (globul ocular) trebuie uşor mişcat sus-jos, dreapta-stânga, ca lentila să se lipească bine de el. Se retrage uşor degetul de pe lentilă, se închid ochii, se tamponează uşor cu degetul pleoapele cu ochiul închis, se deschid pleoapele şi se clipeşte des de câteva ori, şi se fac câteva mişcări ale globului ocular în toate direcţiile, ca lentila să se centreze pe ochi.

ATENŢIE!
Dacă aţi tinut prea mult timp lentila pe vârful degetului (peste 1 minut) şi n-aţi reuşit încă s-o puneţi pe ochi, o să constataţi că aceasta începe să se usuce, şi să devină rigidă. În acest caz nu trebuie să mai încercaţi s-o puneţi la ochi, pentru că ar putea zgaria globul ocular.
Luaţi-o şi puneţi-o în suportul său, turnaţi soluţie peste ea şi ţineţi-o în soluţie cel puţin 1 minut să se rehidrateze.
Dupa ce aţi reuşit cu prima lentila, faceţi manevra identică cu ce-a de-a doua.

SCOATEREA LENTILELOR DE CONTACT

La fel ca la aplicare, spălat, uscat, aşezat la masă, etc.
Depărtaţi pleoapele la fel ca la operaţia de aplicare, uitaţi-vă într-o parte, şi apoi cu degetul arătător şi degetul mare „ciupiţi” uşor lentila de burtică astfel încât s-o dezlipiţi de pe ochi.
Cum o tineţi între degete, n-o strângeţi prea tare, nici n-o zgâriaţi cu unghiile, că se distruge foarte uşor.
După ce aţi scos-o, treceţi la episodul curăţare.

CURĂŢAREA LENTILELOR DE CONTACT

O puneţi în podul palmei, turnaţi câteva picături pe ea din flacon, şi apoi cu degetul arătător o frecaţi uşor în sens circular, 10 secunde în dreapta, 10 secunde rotit în stânga. Repetaţi procedura cu cealaltă faţă. ATENŢIE la unghii când faceţi manevrele astea!

Pe urmă luaţi lentila, o puneţi lipită complet pe degetul arătător, din flacon mai turnaţi câteva picături peste ea, să se cureţe de resturile „frecatului”, pe urma o luaţi şi-o întoarceţi pe partea cealaltă, lipind-o iarăşi pe vârful degetului arătător, şi iar o clătiţi cu câteva picături.
Abia pe urmă puteţi s-o „cazaţi” în suportul său rotund, inundând-o cu soluţie din flacon, până ce este acoperită complet, după care înşurubaţi capacul. Aici va sta până ce va fi purtată iar la ochi.
Pentru cei cu dioptrii, aveţi grijă să nu le inversaţi în suport (de asta sunt şi marcate acestea cu L şi R)

ALTE RECOMANDĂRI

Pe cât posibil, încercaţi sa nu păstraţi un flacon mai mult de 3 luni, chiar dacă mai există soluţie în el.
Schimbaţi cât mai des suporturile de lentile (1-3 luni).
Pentru cei/cele care se machiază, recomandarea generală este ca lentilele să fie aplicate sau scoase înainte de machiere sau de demachiere, cu grijă ca machiajul să nu atingă lentila.
Dacă la un moment dat nu aveţi soluţia specială pentru întreţinerea lentilelor, în disperare de cauză puteţi folosi ser fiziologic. EXCLUS apa chioară!
Dacă din întâmplare aţi uitat peste noapte lentilele fără soluţie peste ele, dimineaţa veţi constata că s-au uscat îngrozitor, sunt aproape casante. Posibil totuşi să nu se fi distrus complet, luaţi-le degrabă şi scufundaţi-le în soluţie, peste câteva ore vor fi numa bune de pus la ochi (procedură nerecomandată totuşi, teoretic ar trebui să le zvârliţi cât colo). Mie mi s-a întâmplat o dată catastrofa şi am reuşit să le resuscitez.
Nu înotaţi cu lentilele la ochi. Baie faceţi doar cu ochii închişi, evitând contactul lentilelor cu apa.

Cam atât despre procedurile de manevrare a lentilelor de contact.
La început o să fie cam greu, cu timpul o să vă obişnuiţi. Zeci de milioane de oameni din întreaga lume, purtători de lentile de contact, spun că merită deranjul.

 

3 Responses to “Utilizarea Lentilelor”

  1. […] Utilizarea Lentilelor martie 4, 2010 […]

  2. lentile Says:

    sal,care este termenul de valabilitate la aceste lentile?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s